Sopor

Hushållssopor får inte läggas i garage, tvättstugor, grovsoprum, källargångar eller i Brf Vasas papperskorgar. Tänk på att kasta sopor i avsedd behåller och fyll inte de närmsta kärlen till bredden. Se också till att hålla ordning i soprummen. Föreningen får betala extra om sopor hamnar på golvet.  

Hushållssopor
Matavfall slängs i de bruna påsarna i de bruna kärlen. Övriga hushållssopor slängs i de gröna kärlen. 
Föreningen betalar 1 kr/kg för matavfall i bruna kärl och 4 kr/kg för övriga hushållssopor i gröna kärl. Så det lönar sig för oss alla ju mer av matavfallet som hamnar i de bruna påsarna och i de bruna kärlen.
 
De bruna avfallspåsar, behållare för avfallspåsen att ha under diskbänken samt en tratt för olja- och fettrester finns vid bokningstavlan i tvättstugan.  
 

Glas

får endast kastas på avsedd plats för detta i soprum och i källsorteringsrum.
 

Konservbrukar

får endast kastas på avsedd plats för detta i källsorteringsrum.
 

Grovsopor

Brf Vasa har ingen grovsopshantering.

Det går bra att lämna både miljö- och återvinningsavfall på Sörab i Upplands Väsby. Gratis lämnar du ungefär så mycket som ryms i bakluckan på din personbil. Större mängder kan lämnas vid Hagbytippen i Täby (tillhör Sörab). Gratis lämnar du två kubikmeter avfall.
 

Papper

Med returpapper menas vanligt tidningspapper.

Wellpapp, äggkartonger, frigolit, plastat papper och liknande sorteras på avsedd plats för detta i källsorteringsrummet.

Tänk på att slå sönder kartonger innan du lägger dem i kärlen så får det plats mer och vi slipper tömma så ofta.
 

Batterier

får endast kastas på avsedd plats för detta i källsorteringsrum.
 

EL-avfall

MINDRE El-avfall såsom lampor, brödrost, datorer, radio etc. får endast kastas på avsedd plats för detta i sophuset vid bommen.

Spis, kyl & frys får ej ställas i Källsorteringsrummet utan det får var och en åka själva med till Sörab i Upplands Väsby.

Bilbatterier får ej heller ställas i källsorteringsrummet, utan det åker man med till närmasta bensinmack.

Om du känner dig osäker på vad du kan lämna i källsorteringsrummet så finns det tydliga instruktioner på alla insamlingskärlen. Tänk på principen att det är förpackningar man får slänga där när det gäller glas, plast, kartong och metall. 


Sopsortera
Visste du att du bland matavfall kan slänga kaffefilter med kaffesump, apelsinskal, kycklingben, skaldjursrester, tepåsar?

Vill du veta vad som räknas som matavfall och kan slänga i de bruna påsarna kolla in sorteringsguiden